Gratis bezorgd vanaf €19,95
Niet goed, geld terug
Veilig betalen
Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis

Nieuws

Milieuwijzer Utrecht op bezoek bij Erica

Aan het eind van de middag loop ik de Erica-winkel in Hoog Catharijne binnen. Het is voor mij geen onbekende plek: Erica staat op onze Milieuwijzer en ik kom hier graag. De producten van Erica zijn biologisch en het personeel neemt altijd rustig de tijd voor je. De winkel in Utrecht is onderdeel van een keten die meerdere vestigingen in Nederland heeft.
In de winkel tref ik Petry, die al jaren aan Erica verbonden is. Ze werkte onder andere bij Erica in Amersfoort en nu in Utrecht en Amsterdam. In de winkel bevinden zich meerdere klanten die tussen de schappen rondneuzen: crèmes, shampoo bars, maar ook kruidenthee en bloemenwierrook. Petry over die laatste: “Die geuren zijn altijd erg fijn.


Al bijna veertig jaar

Erica is opgericht in 1973. ‘Onze’ winkel in Utrecht startte in 1983. De winkel bestaat dus al bijna veertig jaar. Voor wie het zich herinnert: Erica zat lange tijd op een markant hoekje tegenover waar tegenwoordig de MediaMarkt zit.

Hoe was het in die tijd? Petry vertelt: “Biologische producten zijn tegenwoordig een stuk hipper, maar ook vroeger kwam half Utrecht al hier. We hadden onder andere grote bakken met kruiden, die we konden afwegen.” Ik knik en herinner me dat ik járen geleden altijd al kamille haalde bij Erica.

Later verhuisde Erica naar het Godebaldkwartier, waar de winkel op drie plekken heeft gezeten. In ditzelfde stukje Hoog Catharijne heeft de winkel nu zijn vaste stek. “We zitten hier heel prettig” zegt Petry. Het is er licht en ruim. Geen wonder dat deze winkel ook te zien is in dit filmpje van de keten:Biologisch en duurzaam

De producten van Erica zijn waar dit kan biologisch en duurzaam. Dat geldt niet alleen voor het product zelf, maar ook voor de verpakking. Het eigen merk komt rechtstreeks uit Duitsland; deze producten worden daar door de eigenaar van Erica zelf geproduceerd. Daardoor zijn ze goed betaalbaar. De productie is CO2-neutraal en de ingrediënten zijn waar mogelijk volledig afbreekbaar.

Het eigen merk van Erica is grotendeels COSMOS-gecertificeerd. In het kort:

  • Milieuvriendelijk
  • Energieneutraal
  • Biologisch afbreekbaar

Naast verzorgingsproducten van eigen merk heeft Erica producten van o.a. Weleda en dr. Hauschka, en diverse andere biologische artikelen als thee, sokken en schoonmaakmiddelen.


Duurzaam achter de deur


Echt duurzaam en milieuvriendelijk te werk gaan gaat verder dan wat er in een verpakking zit. De organisatie van Erica is ook groen ‘achter de deur’. Het personeel drinkt biologische koffie, op het toilet hangt eco-toiletpapier. Ondertussen verduurzamen de producten en hun verpakkingen ook. “Langzaam verdwijnen de tubes tandpasta bijvoorbeeld” wijst Petry.

Een opvallend detail deze middag is hoe divers de klanten zijn die de winkel binnenlopen. Man/vrouw/x, jong, oud, alle kleuren van de regenboog. Van een groepje tienermeisjes tot een oudere heer: Petry neemt voor iedereen de tijd, luistert aandachtig en kijkt samen naar passende producten.

Fijne spulletjes


Ik vraag Petry wat haar eigen favoriet is. Daar hoeft ze maar kort over na te denken: “Deze anti aging huidolie.” We staan bij het schap met gezichtsverzorging van eigen merk. “Ik ga hem altijd missen als ik eens een ander merk probeer” vertelt ze. “Ik gebruik hem graag als avondverzorging. Je ziet na gebruik meteen dat het werkt.”

Ik wijs haar mijn eigen favoriet: de luchtverfrissers. Eigenlijk vooral de geur citroen & lavendel. Het zijn glazen flesjes zonder drijfgas en ze ruiken heerlijk. Ik gluur op de ingrediëntenlijst: alcohol, citroenolie en lavendelolie. Blijkbaar is dat alles wat je nodig hebt.

We lopen terug richting het schap met gezichtsverzorging. “Deze zijn nieuw”, zegt Petry terwijl ze me een bladvorming zeepje laat zien. Het blijkt een buttermilk wash bar te zijn: een ‘solide’ manier om je huid te reinigen. Ze geeft me er eentje mee om eens te proberen. Daar zeg ik geen nee tegen – mij hoef je sowieso niet te overtuigen. Dat ben ik al jaren.


Kom langs!

Erica Utrecht is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:30 uur, op zondag van 12:00 tot 18:00 uur. Die openingstijden kunnen de komende tijd nog ruimer worden, omdat de coronamaatregelen versoepeld zijn.

Adres: Godebaldkwartier 69 (Hoog Catharijne, richting Moreelsepark)
Website: https://www.erica.eu/

Tekst & foto’s: Mirjam
Bron: https://mcu.nl/